Blog

< Terug

11 tips om voorbereid te reizen met diabetes

Wanneer je gaat reizen met diabetes kan dat best een uitdaging zijn. Stel je voor, je bent aan het inpakken en zit met bezweet voorhoofd bovenop een uitpuilende koffer. Je vraagt jezelf af of je alles bij je hebt. Je tandenborstel vergeten is één ding. Stel nou dat je diabetes hebt? Dan wil je zeker weten dat je goed voorbereid op reis gaat. Wees gerust. Met deze 11 tips ga jij vast en zeker een top vakantie tegemoet!  

Ga een topvakantie tegemoet met de vakantiechecklist van Equil ☑️

Met de Equil vakantiechecklist ben jij helemaal voorbereid om te reizen met diabetes:

  • Vergeet niks voor je insulinepomp, noodpakket en documenten;
  • Handige tips om reizen met diabetes soepel te laten verlopen.

#1: Raadpleeg je diabetesverpleegkundige of huisarts

Als je gaat reizen met diabetes wil je niet voor verrassingen komen te staan. Ga daarom van tevoren naar je diabetesverpleegkundige of huisarts voor een controle. Zo weet je zeker dat je fit bent voor de reis. Zorg dat je weet: 

  • hoe geplande activiteiten je diabetes kunnen beïnvloeden en hoe je hiermee omgaat;
  • of je recepten op orde zijn. Regel recepten voor je medicatie voor het geval je ze kwijtraakt of dat je medicatie opraakt. Je apotheker kan je hierbij helpen. LET OP! Zorg dat je behandelaar de recepten op stofnaam uitschrijft. De merknaam kan in het buitenland anders zijn;
  • of je vaccinaties nodig hebt. 

#2: Heb een douanebrief of medische verklaring bij de hand

Neem je insuline mee in het vliegtuig? Vraag dan je behandelaar om een douanebrief of medische verklaring. Hierin staat dat je diabetes hebt waarom je medicatie en medische hulpmiddelen nodig hebt. Een medische verklaring voor insuline is essentieel wanneer je gaat vliegen met diabetes. 

 

 

Zoek ook van tevoren uit waar apotheken en klinieken zijn in de buurt van je vakantieadres. Zo kan je in geval van nood altijd snel handelen.  

#3: Sluit een reisverzekering af

Heb je een doorlopende reisverzekering? Mooi! Zo niet, sluit dan een reisverzekering af voordat je gaat. Check ook even of je insulinepomp gedekt is. Leden van DVN kunnen via hen een reisverzekering en een insulinepompverzekering afsluiten.  

#4: Doe diabetesbenodigdheden in je handbagage

Als je gaat vliegen met insuline moet je goed opletten waar je dit bewaart. In de ruimbagage kan het namelijk te koud worden voor insuline. Bovendien kan je koffer zoekraken. Dan zit je mogelijk zonder medicatie of hulpmiddelen. Denk erover om een kleinere tas mee te nemen voor bij je stoel. Hier kun je bijvoorbeeld insuline, glucosetabletten en snacks in doen. 

Tip!

“Verdeel je spullen over jouw koffer en die van je reisgenoot voor het geval er een kwijtraakt.”  

#5: Neem extra hulpmiddelen en medicatie mee op reis

Neem drie keer zoveel medicijnen en hulpmiddelen mee als je denkt nodig te hebben. Denk aan: insuline, teststrips, sensoren, glucagon, glucosetabletten, lancetten, pennaalden, batterijen en disposables.  Het kan zijn dat je op vakantie extra tests moet doen. Bijvoorbeeld door ander eten, de mate van activiteit en verschillende tijdzones. Een hoge buitentemperatuur kan ook effect hebben op diabetes patiënten. Zorg daarom dat je alles wat je nodig hebt altijd bij je hebt. 

 

Neem medicijnen mee in de originele verpakkingen. Je kunt ook je apotheker vragen om extra etiketten uit te printen. Deze kun je op plastic zakjes plakken.  

#6: Houd het hoofd en je insuline koel

Ga je naar een warm gebied? Koop dan een aantal coolpacks of een insuline koeltas.  Zo zorg je dat je insuline niet te warm wordt. De warmte beïnvloedt namelijk de werking van insuline. Dit kan ervoor zorgen dat je meer insuline nodig hebt. 

 

Hitte kan ook je bloedglucosemeter of insulinepomp en andere diabetesapparatuur beschadigen. Laat ze niet achter in een hete auto of in direct zonlicht. Bijvoorbeeld  bij het zwembad of op het strand. Hetzelfde geldt voor teststrips of sensoren. 

 

LET OP! Ondanks dat hitte niet goed is voor insuline is teveel koelte dat ook niet. Leg insuline dus niet direct op ijs of op een coolpack. Een insuline koeltas is dan een betere oplossing. 

#7: Neem een snackvoorraad mee

Zorg ervoor dat je voldoende (gezonde) snacks bij je hebt. Denk aan fruit, rauwe groenten en noten. Vertrouw nooit op het vinden van een plek om snacks te kopen. Neem snacks en hypo-drankjes mee voor de hele reis. Kom je in een situatie waarin je niet zeker weet waar de dichtstbijzijnde winkels zijn? Dan kom je niets tekort. 

 

Download onze handige vakantiechecklist of deze van DVN. Zorg ook dat je de noodnummers hebt opgeschreven van de fabrikant van je insulinepomp. Zet deze in je telefoon (en die van je partner) als je dat nog niet hebt gedaan.  

Ga een topvakantie tegemoet met de vakantiechecklist van Equil ☑️

Met de Equil vakantiechecklist ben jij helemaal voorbereid om te reizen met diabetes:

  • Vergeet niks voor je insulinepomp, noodpakket en documenten;
  • Handige tips om reizen met diabetes soepel te laten verlopen.

#8: Neem de juiste documenten mee naar het vliegveld

Medicijnen mogen onbeperkt en gratis mee, mits met de juiste documenten. Je luchtvaartmaatschappij of reisbureau vertelt je graag welke dat zijn. Mensen met diabetes zijn vrijgesteld van de 3,4 oz. vloeistofregel voor medicijnen, snelwerkende koolhydraten (zoals sap) en gelpacks om insuline koel te houden.  

#9: Vraag om handinspectie op het vliegveld

Je continue glucosemeter of insulinepomp kan beschadigen als hij door het röntgenapparaat gaat. Vraag daarom om een handinspectie. Laat de douanemedewerker weten dat je een insulinepomp draagt. Je kunt dan de pomp afkoppelen en zelf door de scan lopen.  Ook kan het dat je met een handscanner wordt gecontroleerd. De Equil patchpomp kun je afkoppelen. Daarom kun je ermee door de bodyscan. LET OP! De meeste andere patchpompen kun je niet afkoppelen.  

 

Bezoek de website van DVN voor meer nuttige informatie. 

#10: Pas de tijd van je pomp aan

Reis je naar een andere tijdzone? Denk er dan aan om de tijd van je pomp aan te passen. Is het tijdsverschil meer dan twee uur? Overweeg dan om de tijd stapsgewijs aan te passen. Zo heeft je lichaam tijd om te wennen aan het tijdsverschil. Overleg met je diabetesverpleegkundige hoe je dit het beste kunt aanpakken.  

#11: Test regelmatig je bloedglucose spiegel

Het kan zijn dat je de insulinedosering moet aanpassen tijdens zeer actieve vakanties of vakanties in een ander klimaat. Test daarom regelmatig je bloedglucosespiegel.  

 

Insuline wordt sneller opgenomen in een warm klimaat. Pas daarom op voor lage bloedglucosewaarden na de maaltijd, gevolgd door een piek.

  

Je bloedglucosewaarde kan in het begin van slag zijn. Je lichaam zal zich na een paar dagen aanpassen. Controleer je bloedglucosewaarde regelmatig. Behandel hoge of lage waarden volgens de instructies van je diabetesverpleegkundige.

 

Bij warm weer heb je meestal minder insuline nodig. Ga je daarbij iets sportiefs doen dan heb je nóg minder insuline nodig. Overleg met je behandelaar hoe je de basaalstand hierop aanpast. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de tijdelijk basaal functie op je pomp.

Een fijne vakantie gewenst!

Op reis gaan met diabetes is een uitdaging. Met deze tips ga je vast en zeker genieten van een topvakantie.

 

Kaartjes mag je sturen naar: 

 

Van Heek Medical 

T.a.v team diabeteszorg 

Macroweg 10 

5804CL Venray 

Netherlands 

 

Geintje! Geniet van je welverdiende vakantie. 😎 

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!