Blog

< Terug

Invloed van roken op diabetes

Roken heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid. Deze gevolgen zijn nog groter voor mensen met diabetes. Daarom lees je hier waarom roken slecht is voor mensen met diabetes. En ook hoe gebruik van insuline wordt beïnvloed door roken. Tot slot lees je waarom stoppen met roken belangrijk is voor de suikerspiegel. Lees je mee?Let op: overleg altijd eerst met je behandelaar voordat je aanpassingen doet in je voeding of activiteit. 

Als je rookt, heb je 40% meer kans om diabetes te krijgen

Waarom is roken slecht voor je?

Roken en diabetes

Roken verergert de algehele gezondheidstoestand van mensen met diabetes. Het verhoogt ontstekingsmarkers en oxidatieve stress. Dit kan bijdragen aan complicaties zoals neuropathie, retinopathie en nefropathie. Daarnaast verhoogt roken het risico op hart- en vaatziekten. Wat sowieso al verhoogd is bij mensen met diabetes. 

Roken verhoogt het risico op diabetes type 2. Het beïnvloedt de insulinegevoeligheid van cellen. Dit kan leiden tot insulineresistentie. Mensen met diabetes die roken, hebben vaak een slechtere bloedsuikerregulatie. Ook hebben zij een verhoogd risico op complicaties. Denk aan hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen. 

Welk effect heeft roken bij het gebruik van insuline?

Roken en insuline

Roken kan de werking van insuline verminderen. Het verstoort de bloedstroom en beschadigt bloedvaten. Waardoor de opname van insuline in de cellen wordt belemmerd. Hierdoor kunnen mensen met diabetes die roken een hogere insulinedosis nodig hebben om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Bovendien kan roken het risico op hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) vergroten. Omdat roken de glucosetolerantie vermindert. 

 

Er zijn nog meer gevolgen van roken:  

 • Zenuwschade (neuropathie) 
  Zowel diabetes als roken kunnen zenuwschade veroorzaken. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten. Maar ook tot verminderde spierkracht in de benen, overmatig zweten en gevoelloosheid in handen en voeten. 
 • Oogproblemen 
  Een hoge suikerspiegel beschadigt de ogen. Dit verhoogt het risico op blindheid. Roken versnelt dit proces. 
 • Gewrichtsstijfheid 
  Roken kan ervoor zorgen dat gewrichten minder soepel worden. Waardoor bewegen moeilijker wordt. 
 • Erectieproblemen 
  Ongeveer de helft van de mannelijke diabetespatiënten heeft erectieproblemen. Roken kan deze problemen verergeren en sneller laten optreden. 
 • Slechte wondgenezing 
  Roken vertraagt de wondgenezing.  
 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten 
  Mensen met diabetes hebben al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Roken vergroot dit risico nog meer. Hierbij komt een hogere kans op een hersen- of hartinfarct. 
 • Nierontstekingen 
  Diabetespatiënten die roken, lopen een groter risico op nierontstekingen. 
 • Verstoorde bloedsuikerspiegel 
  Roken verhoogt de bloedsuikerspiegel en vermindert de reactie op insuline. Dit kan leiden tot een hogere bloedsuikerspiegel en meer insuline-injecties. 

Mensen met diabetes zijn topsporters

En topsporters verdienen het beste materiaal. Ben je benieuwd naar de Equil patchpomp? Vraag een gratis pompdemonstratie aan via onderstaande button

Stoppen met roken en de suikerspiegel

Stoppen met roken kan de suikerspiegel verbeteren. Nicotine heeft direct effect op de bloedsuikerregulatie. Door te stoppen met roken, kun je de kans op hyperglykemie verkleinen. 

Kortom, als je diabetes hebt, is het cruciaal om te stoppen met roken. Het zal niet alleen je gezondheid ten goede komen. Maar ook je diabetesmanagement verbeteren. Neem de stap naar een gezondere levensstijl en stop roken! 

Heeft roken invloed op diabetes?

Effect van Stoppen met Roken bij Diabetes Type 1

Stoppen met roken kan een leven veranderende stap zijn. Vooral voor mensen met diabetes type 1. Wat zijn positieve effecten van stoppen met roken voor deze groep? 

 • Verbeterde bloedsuikercontrole
  Roken heeft een negatieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Wanneer iemand met diabetes type 1 stopt met roken, kan dit leiden tot een betere regulatie van de glucosewaarden. Dit vermindert niet alleen het risico op hyperglykemie. Maar ook op een hypoglykemie. 
 • Verlaagd risico op complicaties
  Roken verhoogt het risico op diabetes gerelateerde complicaties. Zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen. Mensen met diabetes type 1 hun risico op deze ernstige gevolgen verminderen wanneer zij stoppen met roken. 
 • Algehele gezondheidsvoordelen
  Stoppen met roken heeft niet alleen voordelen voor de diabetesbeheersing. Maar ook voor de algemene gezondheid. Het vermindert het risico op andere aandoeningen, zoals longziekten en kanker. 
 • Betere doorbloeding
  Roken vernauwt de bloedvaten. Dit kan de doorbloeding belemmeren. Door te stoppen met roken, verbetert de bloedcirculatie. Dit is essentieel voor het functioneren van organen en weefsels. 

Kortom, het stoppen met roken is een goede stap voor mensen met diabetes type 1. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor persoonlijk advies. Zij kunnen je ook ondersteuning geven tijdens dit proces. 

Effect van Stoppen met Roken bij Diabetes Type 2

Stoppen met roken heeft voordelen voor mensen met diabetes type 2. Het verbetert bijvoorbeeld de insulinegevoeligheid. Ook vermindert stoppen met roken ontstekingen.  En verlaagt het risico op complicaties. Bovendien kan het stoppen met roken helpen bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook verlaagt risico op hart- en vaatziekten. Als je diabetes hebt, is het rookvrije levensstijl essentieel. 

Wil je stoppen met roken? Er zijn verschillende manieren voor hulp. Vaak wordt dit door je zorgverzekering vergoed. Ga naar jouw diabetesverpleegkundige of huisarts. Zij kunnen je op weg helpen. Succes! 

Alles wat je moet weten over diabetes en sporten

 

Sporten met diabetes kan een uitdaging zijn. Omdat je rekening moet houden met je medicatie. En je moet denken aan je voeding en je bloedsuiker. Lees je mee? 

 

 

 

Disclaimer
Van Heek Medical heeft dit blogartikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid laten schrijven door externe deskundigen. Ondanks de betrachte zorgvuldigheid staat Van Heek Medical er niet voor in dat de informatie volledig, juist en/of up-to-date is. De informatie is uitsluitend bedoeld als algemene informatie. Van Heek Medical is niet aansprakelijk, uit welke hoofde dan ook, voor schade die voortvloeit uit en/of verband houdt met de informatie. Deze informatie is nimmer een vervanging voor medische zorg. Ieder mens is uniek. Aanpassingen in uw dieet dienen te allen tijde pas te geschieden na consultatie en in nauw overleg met de zorgverlener bij wie u onder behandeling bent. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten binden Van Heek Medical niet.

Gerelateerde blogposts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!